
Τα παξιμάδια μας.
Το παξιμάδι χαρακτηρίστηκε ως «ψωμί των φτωχών» γιατί παρασκευάζονταν από οικογένειες που δεν είχαν την πολυτέλεια να ζυμώνουν καθημερινά ψωμί λόγω κόστους. Γεγονός όμως είναι ότι, δεν υπήρχαν δημητριακά όλο το χρόνο και χρησιμοποιούσαν αυτόν τον απλό και έξυπνο τρόπο συντήρησης. Καταναλώνονταν από ανθρώπους που έλειπαν μακροχρόνια από σπίτι όπως οι αγρότες, βοσκοί αλλά και οι ναυτικοί.
Τα είδη του παξιμαδιού ανάλογα με το χρησιμοποιούμενο δημητριακό χωρίζονται σήμερα σε σταρένιο, σικάλεως, κρίθινο, μιγάδι και εφτάζυμο.
Το παξιμάδι μπορεί να φαγωθεί όλες τις ώρες της μέρας και αποτελεί τέλειο υποκατάστατο του ψωμιού ειδικότερα το μεσημέρι. Η θρεπτική αξία του παξιμαδιού είναι πολλή μεγάλη και ποικίλλει από είδος σε είδος. Γενικά όλα τα παξιμάδια είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών ιδιαίτερα τα ολικής αλέσεως που βοηθούν στη λειτουργία του εντέρου και δρουν προληπτικά στον καρκίνο αυτού.
Επίσης περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία. Ειδικότερα για το κρίθινο περιέχει από αμινοξέα την τρυπτοφάνη, από ιχνοστοιχεία σελήνιο (αντιοξειδωτικό), πυρίτιο (συμβάλλει στην καλύτερη υγεία, ανάπλαση και προστασία των οστών μας), χρώμιο (αποτελεί βασικό συστατικό συστημάτων μέσα στον οργανισμό που ρυθμίζουν το σάκχαρο αίματος), μαγνήσιο και φώσφορο. Τα παξιμάδια δεν περιέχουν συντηρητικά αφού λόγω της φύσης τους διατηρούνται για πολύ καιρό, ούτε και ζάχαρη αλλά περιέχουν αλάτι γιατί βοηθάει στη ζύμωση».
Κουλούρα κρίθινη
Μιγαδοκουλούρα
Κουλουρίτσα Κρίθινη
Κουλουρίτσα Σταρένια
Μπουκιές Κρίθινες
Μπουκιές Σταρένιες
Παξιμάδι Μιγάδι
Παξιμάδι επτάζυμο
Παξιμάδι Κρίθινο Ανάλατο
Χαρουπόντακος Σπασμένος
Παξιμάδι Κρίθινο
Παξιμάδι Σταρένιο
Ντακάκι Σίκαλης
Μπουκιές ούζου
Μπουκιές Χαρουπιού
Παξιμαδάκι Σίκαλης Ανάλατο
Φρυγανάκι Ρίγανης
Φρυγανάκι Πάπρικας
Μπαστουνάκι Λαδιού
Μπαστουνάκι Λαδιού Στέβια
Παξιμαδάκι Λαδιού
Παξιμαδάκι Δάκρυα Σοκολάτας
Παξιμαδάκι Σταφίδας
Παξιμαδάκι Χαρουπόμελου
Ντακάκι Λαδιού
Φρυγανιά Τριμμένη
